Kan jeg bli gravid etter fedmeoperasjon?

Det er ikke uvanlig at kvinner med overvekt har problemer med å bli gravide. Vekttapet etter fedmekirurgi kan medføre økt fruktbarhet. Nedenfor kan du lese hvorfor du skal unngå å bli gravid den første tiden etter fedmeoperasjon, og hva du må tenke på hvis du blir gravid etter fedmeoperasjon.

Økt fruktbarhet

Hvis du tidligere har forsøkt å bli gravid, men på grunn av overvekten har hatt nedsatt fruktbarhet, så må du regne med at dette kan endre seg etter at du har gjennomgått en fedmeoperasjon. Vekttapet etter fedmekirurgi kan gjøre det lettere å bli gravid. Dette gjelder spesielt hvis du har fedmerelatert polycystisk ovariesyndrom (PCOS), fordi eggløsningen kan komme tilbake etter et stort vekttap. Hvis du bruker p-piller, kan opptaket av disse være redusert etter fedmeoperasjon.

Høyrisikosvangerskap

Vekttapet etter fedmeoperasjon er størst de første 6 månedene etter operasjonen, men kan fortsette i opptil 2 år. På grunn  av nedsatt matinntak og lavere opptak av næringsstoffer, er det fare for dårlig ernæringstilstand. Les mer om dette i kapittelet Bivirkninger og komplikasjoner.

Forskning har vist at det er økt sjanse for fosterskader når mor blir gravid i perioden der vekttapet er størst, og man har sett et høyt antall for tidlig fødte barn og spontanaborter hos kvinner som ble gravid mindre enn 2 år etter operasjonen. Av den grunn frarådes fedmeopererte kvinner å bli gravid til de har holdt stabil vekt i minst 6 måneder, det vil si tidligst 18 måneder etter utført operasjon (24 måneder etter duodenal omkobling).   

Komplikasjoner etter fedmeoperasjoner kan oppstå flere år etter operasjonen. Dette inkluderer blokkeringer i tarmsystemet, blødninger og perforasjon (hull i tarmveggen), som kan være farlig både for mor og barn hvis det ikke behandles tidlig. Symptomene på slike tilstander kan være vage. Hvis du er fedmeoperert og blir gravid, er det viktig å få en undersøkelse hvis du får magesmerter, kvalme og oppkast.  

Oppfølging under svangerskapet

Hvis du har gjennomgått en fedmeoperasjon og blir gravid tidligere enn 2 år etter operasjonen, så skal du ha ekstra oppfølging da dette regnes som et høyrisikosvangerskap. Det er svært viktig at du tar de tilskuddene du har fått beskjed om etter operasjonen, og at du tar kontakt med fastlege tidlig. Hvis det er mindre enn 2 år siden operasjonen, skal du henvises til svangerskapspoliklinikk ved sykehus. Du skal også henvises til klinisk ernæringsfysiolog ved sykehus.

Hvis det er mer enn 2 år siden du gjennomgikk fedmeoperasjon, men du har utfordringer med ernæringen eller ikke tar tilskuddene du har fått beskjed om, så skal du også henvises til klinisk ernæringsfysiolog ved sykehus.

Det finnes en veileder for helsepersonell med anbefalinger for oppfølgingen av gravide som har gjennomgått fedmeoperasjon. Hvis fastlegen din ikke kjenner til de spesielle anbefalingene, kan du ta med denne veilederen til første kontroll.