Elka sin historie

Her forteller Elka om hvordan en time med zumba snudde hele livet hennes på hodet.

Mitt vektproblem startet allerede som barn. Jeg er født og oppvokst I Brasil. Min far og hjelper lot meg alltid spise det jeg hadde lyst på, og det gikk ofte i pølser, pommes frites og smørbrød. Jeg ble aldri tilbudt sunne alternativer. Jeg har alltid vært litt overvektig og ble ertet av de slemme barna på skolen, men jeg følte aldri at det var så ille at jeg ville gjøre noe med det. Ting ble litt bedre i tenårene og som ung voksen, da jeg gikk ned noen kilo og følte meg OK. Men jeg klarte aldri å holde vekten nede så lenge om gangen.

Mye skjedde i livet mitt

Jeg flyttet etter hvert til USA og fikk tre barn. Å være trebarnsmor i USA var ikke lett for meg. Jeg hadde det alltid travelt, aldri tid til noe, inkludert å lage sunn mat eller å trene. Samtidig fikk min far kreft og døde. Det skjedde så mye i livet mitt at jeg ga opp å ta vare på meg selv, vekten min og hvordan jeg så ut. Jeg ble ulykkelig, deprimert – og 113 kg. På 170 cm høyde var dette altfor mye. Jeg hadde ikke energi til å ta vare på verken huset eller mine egne barn.  

Boende i USA var jeg bare enda en person i den store fete befolkningen. Legen min sa aldri til meg at jeg måtte gå ned i vekt. Alle vennene mine var også overvektige, og levde det samme livet som meg – travelt opptatt med familie og jobb og ikke tid til noe annet.

Zumba fitness

Jeg har aldri opplevd noe ”vendepunkt” hvor jeg bestemte meg for å endre livsstil, det bare skjedde av seg selv. Etter at jeg hadde snakket med en venninne i flere måneder om å begynne å ta magedans-timer, inviterte hun meg en dag med på en time med ”Zumba fitness”.  Den dagen ble alt forandret! Som Brasilianer oppvokst i et miljø med masse moro, musikk, sang og dans, forelsket jeg meg i den type trening med en gang. Dagen etter var jeg besatt av zumba, og kjøpte zumba-dvd for å gjøre det hjemme. Jeg undersøkte hvem som var de beste instruktørene i mitt nærområde, og oppsøkte timer på et treningssenter. Planen var aldri å gå ned i vekt, jeg deltok på disse gledens zumba-timene for å ha det gøy og glemme alle mine problemer. Resultatet var likevel et kraftig vekttap, nesten 13 kg de første tre måneder. Jeg var enda mer oppstemt nå som jeg klarte å gjennomføre en hel time uten å miste pusten totalt.

Bevisstgjøringen

Etter et halvt år hadde jeg gått ned 23 kg, og da jeg opplevde den store forandringen som skjedde med kroppen begynte jeg å tenke på hva jeg spiste. Når jeg klarte å gjøre så store forandringer på treningsfronten, burde jeg være mer bevisst på kostholdet også. Jeg sluttet å spise så ofte på restaurant og begynte å gjøre mer fornuftige matvarevalg. På omtrent samme tid møtte jeg en dame som jobbet med fitness og ernæring. Hun hjalp meg gjennom denne prosessen, ga meg en liste over mat som var sunn og hva jeg burde holde meg unna. Hver gang jeg handlet hadde jeg med meg denne listen.

Mer lykkelig og frisk nå

I løpet av noen få måneder til hadde jeg mistet 18 kg til, og totalt gått ned fra 113 til 70 kg. De kroppslige og mentale forandringene var overveldende. Jeg følte meg mer lykkelig, fikk bedre selvtillit, et fantastisk energinivå og mange nye venner. Alle som har møtt meg før eller sett mine ”før og etter”-bilder er imponerte. Jeg har blitt spurt om jeg har tatt gastric bypassoperasjon, eller brukt slankemedisin eller plastisk kirurgi. Det er litt irriterende, men jeg blir ikke fornærmet. Jeg er stolt av det jeg har oppnådd. Jeg har nettopp begynt å trene med personlig trener for å bygge opp litt mer muskelmasse, og prøver fremdeles å gå ned litt mer i vekt.

Jeg føler meg lykkelig og frisk nå, og er ivrig etter å dele min historie med andre. Jeg sier alltid at ”hvis jeg kan klare det, kan alle klare det!” 

Da jeg opplevde en stor forandring med kroppen begynte jeg å tenke på hva jeg spiste.