Vær beredt!

Det kan neppe understrekes godt nok hvor viktig det er å være forberedt på beinhard jobbing med nye vaner og rutiner dersom du skal gjennomgå en fedmeoperasjon. Nedenfor beskrives noen punkter du må tenke nøye gjennom før du bestemmer deg om du virkelig er klar for å legge deg under kniven.

Tiden etter operasjonen

Hvordan, hva og hvor mye du spiser og drikker har betydning både for komplikasjonsrisikoen like etter operasjon og for langtidsresultater og plager på lang sikt. Du bør derfor planlegge tiden etter operasjonen:

  • Hvordan huske/hvordan få tid til å spise hyppige måltider? Har jeg allerede problemer med å innarbeide regelmessige måltider?
  • Hva kan jeg spise når jeg ikke er hjemme? Hva om jeg plutselig trenger mat?
  • Hvordan få drukket nok når jeg ikke skal drikke sammen med mat?
  • Trenger jeg hjelp fra noen rundt meg?

Tenk gjennom dette

Behandlingsteamet kan gi deg råd, men det er viktig at du selv tenker igjennom dette på forhånd. Mange sliter med å få i seg nok næring, og det kan føre til ernæringsmangler, slapphet og trøtthet i lang tid etter operasjonen. Du må også være forberedt på at du ikke nødvendigvis tåler all mat du har tålt før. Dersom det er viktig for deg å kunne skeie ut med å spise deg stappmett på ekstra god mat av og til, er det greit å være forberedt på savnet av denne muligheten. Tenk gjennom:

  • Hvilken betydning har maten som kos for meg?
  • Hvor stor betydning har maten som trøst for meg?

Det er viktig å akseptere at mat ikke kan være hovedfokus i livet. Noen får problemer med alkohol eller andre rusmidler etter fedmeoperasjon, når mat og overspising ikke lenger kan brukes for å dempe uro, vonde tanker og følelser.  

Vær forberedt på

Etter at vekttapet har stabilisert seg må du være forberedt på å opprettholde gode mat- og treningsvaner for å unngå betydelig vektøkning igjen. Det er faktisk mulig å spise seg tilbake til utgangsvekt noen år etter operasjonen. Dette kan du lese mer om under avsnittet Endelig en varig løsning?

  • Det er også viktig å være forberedt på kroppslige og mentale forandringer. Les mer om hvordan Pia har opplevd dette.
  • Begynn denne omstillingen i god tid før operasjonen for at tiden etterpå ikke skal bli for tøff.