De vanligste inngrepene

Operasjonsmetoder

Det finnes to hovedgrupper med operasjonsmetoder for vektreduksjon, restriktive og malabsorptive. Restriktiv bariatrisk kirurgi gjør magesekken mindre, slik at du må begrense mengden mat du spiser. Gastric banding (båndkirurgi) og gastric sleeve (vertikal ventrikkelreseksjon) er restriktive metoder. Malabsorptive metoder kobler ut deler av tarmen i tillegg til å redusere størrelsen på magesekken, slik at man både får en tidlig metthetsfølelse og redusert evne til å ta opp næringsstoffer fra tarmsystemet (mal = dårlig, absorpsjon = opptak). Gastric bypass og duodenal omkobling (duodenal switch), innebærer en slik kombinasjon. Noen av operasjonsmetodene fører også til endring i kroppens appetittregulering. Nedenfor kan du lese litt mer om de enkelte metodene.

Gastric bypass

Den vanligste operasjonsmetoden i spesialisthelsetjenesten i Norge er gastric bypass. Operasjonen går i hovedsak ut på å minske magesekken og koble ut deler av tynntarmen. Det blir mindre plass til mat og drikke, altså blir du raskere mett, og absorpsjon av næringsstoffer blir mindre siden deler av tynntarmen ikke lenger er i bruk. På nettsiden nhi.no kan du se en animasjonsvideo om operasjonsmetoden gastric bypass.

Gastric sleeve

En nyere metode som praktiseres i stadig større grad flere steder i landet, er gastric sleeve, eller langsgående ventrikkelreseksjon/sleeve-gastrektomi. Magesekkens størrelse reduseres kraftig ved at man fjerner ca. 80 % av den, slik at man får en tidlig metthetsfølelse. Den resterende magesekken får form som et rør eller et erme, derav navnet ”sleeve”. Her kan du lese mer om denne operasjonsmetoden.

Duodenal omkobling

I noen av de mest alvorlige tilfeller av fedme gjennomføres duodenal omkopling (duodenal switch). Dette er en operasjonsmetode hvor ca. 60 % av magesekken fjernes og ca. 80 % av tynntarmen kobles ut. Konsekvensen er at du blir raskere mett, og at tynntarmen blir så kort at opptaket av næringsstoffer er betydelig redusert. Denne operasjonen er mer omfattende enn de andre metodene, og gir oftere komplikasjoner. Ernæringsmangler og diaré er veldig vanlig, og derfor utføres operasjonen sjeldent i dag.

Gastric banding

Ved gastric banding legges et justerbart silikonbånd rundt øverste del av magesekken, slik at maten passerer langsommere ned til nedre del av magesekken, og metthetsfølelsen kommer tidligere. Denne operasjonen brukes ikke lenger i stor grad i Norge.