Andres historier

Som du kan lese mer om nedenfor i kapittelet Livet som lettere - hva nå? så er det å falle tilbake til gamle vaner igjen heller regelen enn unntaket når man gjør endringer i levevaner. For Ørjan og Silje har tilbakefall gjort at vekta har krøpet oppover på nytt.

Her kan du lese om tilbakefallene deres, og om hvordan de nå er i gang med å etablere de gode vanene igjen. Ørjan har skaffet seg treningskompis, og Silje er i ferd med å finne tilbake til "Supersilje".

Lurer du på hvordan det har gått med Ørjan etter gastric bypassoperasjonen i 2010? Her kan du lese om fjerning av overflødig hud og hvordan han har kommet seg i gang igjen etter et lite tilbakefall. 

Årene etter operasjonen

I tiden etter operasjonen gikk Ørjans vekt ned og selvtillitten opp - 100 kg lettere smilte livet til den unge mannen fra Mosjøen. Han valgte å være åpen om sin gastric bypassoperasjon med blant annet et portrettintervju i lokalavisa. Dette førte til at Ørjan fikk mye oppmerksomhet rundt sin vektreduksjon. " De fleste kommentarer var positive, men jeg har også fått høre at jeg har jukset ved å ta en slik operasjon. Det føltes sårende", forteller Ørjan.

Han nådde sitt mål med en kraftig vektredusjon og vekta stoppet til slutt på 82 kg. Denne kroppsvekta klarte Ørjan å holde lenge. Beinhard fokus på kaloriinntak og trening var medvirkende årsaker til dette. Under treninga hadde han som mål å trene for å gå ned i vekt. I ettertid angrer han på at ikke han hadde som mål å trene for å bygge mer muskulatur.

" Jeg er ei utålmodig sjel og ville aldri klart å så ned så mye i vekt uten operasjonen", forteller Ørjan. Vektreduksjonen ga ham en utrolig frihetsfølelse. Han kunne kjøpe klærne han hadde lyst på. Han kunne være med på aktiviteter han tidligere måtte gi opp på grunn av overvekten sin. Reising med fly eller tog som han tidligere hadde unngått, var igjen en mulighet uten at han følte at hans store kropp hemmet ham i dette.

Overflødig hud og nye operasjoner

 " Bakdelen med å gå ned mye i vekt over kort tid er at det blir mye overflødig hud på kroppen", sier Ørjan.
Nøyaktig to år etter sin Gastric Bypass operasjon var Ørjan igjen på sykehus for ny operasjon. Denne gangen for å få fjernet overflødig hud. I tiden som fulgte ble det flere slike operasjoner for Ørjan. Det ble også komplikasjoner, noe som førte til at han måtte opereres to ganger på samme dag.

Disse operasjonene har vært ei stor påkjenning fysisk sett, og han ble sykemeldt over en lengre periode.
" Det gikk 3-4 måneder før at jeg følte at jeg kunne bruke kroppen igjen"forteller Ørjan. Han tenker tilbake på denne tiden og minnes at det ble noen måneder hvor han lå mye, satt inne og kostholdet ble dårligere og dårligere. Dette resulterte i at vekta gikk betydelig opp i månedene han var sykemeldt. I januar 2014 var kroppsvekta igen tresiffret. 

Ørjan bestemte seg for å gjenoppta treninga, men vekta stod stille frem til en ny operasjon i mai 2014. Denne gangen var det området rundt nedre av ryggen som skulle få fjernet overflødighud og "håndttakene" skulle fettsuges. " Dette er det verste operasjonen jeg har hatt",  forteller Ørjan og forklarer at det den dårlige formen førte til ny runde med et stillesittende liv og ny vektøkning. I løpet av sommeren fant han kjærligheten og naturlig nok ble det mange trivelige stunder med god mat og hygge. Dette resulterte i ti nye kg kroppsvekt.

Endring

Operasjonene med fjerning av hud er ikke avsluttet kapittel for Ørjans del. Han har valgt å utsette fortsettelsen ettersom de er en slik påkjenning for kroppens han. Ørjan har flyttet til en annen del av landet for å forsette studiene. Han har også gjenopptatt livsstilsendingen med trening og et sunt kosthold. En treningskompis har visst seg å være en god løsning. Sammen trener de fem dager i uka, og Ørjan har de siste månedene opplevd at vekta reduseres.
" Jeg føler meg egentlig mye bedre nå enn tidligere", avslutter Ørjan.

Husker du Silje som hadde gått ned nesten 50 kg med hjelp av ren viljestyrke, trening og kostholdsendringer? 

Det har nå gått 1,5 år siden hun presenterte sin historie for oss på film, og det har skjedd mye siden da. Som så mange andre fikk hun dessverre et skikkelig tilbakefall, men er nå i gang med å "hente seg inn" igjen. Her kan du lese siste nytt fra Silje:

Kjempesmellet

Siste nytt fra meg er triste greier...dessverre. Jeg var tøff i trynet da jeg viste meg på film, men ikke like tøff nå. Hva som gikk galt er nok mange faktorer, men det startet med at jeg sa opp jobben min sommeren 2013, uten å ha noen annen jobb å gå til. Dette fordi jeg hadde en svært vanskelig arbeidssituasjon der jeg var. Ble gravid måneden etter, og panikken tok meg i forhold til å få meg jobb slik at jeg fikk opparbeidet meg mammapermisjon. Fikk forsåvidt en ny jobb, 50% stilling, en jobb jeg bare måtte takke ja til siden jeg ikke hadde noe annet. Jobbet masse ekstra i hjemmetjenesten utenom, så dobbeltvakter, helgevakter...jeg jobbet meg stort sett ihjel frem til jul i 2013. Gikk på en kjempesmell og ble sykemeldt i januar. På dette halvåret hadde jeg sluttet helt med alle mine gode vaner. Jeg hadde ikke fått trent, spist eller noe som jeg var så flink til. Jeg jobbet og sov. Pang sa det og pga. min graviditet og at jeg "glemte" å holde på med min livsstil hadde jeg gått opp 20 kg, på et halvt år. Det er til å grine av! Fødte en velskapt datter i mars 2014, men har ikke klart å fått bort dette enda. Har faktisk gått opp 4 kg siden fødselen også, så siste nytt fra den Supersilje dere møtte er altså 24 kilo +. 

Ja, jeg skammer meg, har fått tilbake min sosiale angst som jeg merker kommer med kiloene. Selvtillit og den tøffe Silje er innelåst i sin store kropp full av dårlig selvtillit.

Status på nyåret 2015

Jeg begynte i jobb for en måned siden. Ny jobb der jeg tror jeg vil trives. Jeg føler meg glad for å komme meg ut, tror ikke jeg er et menneske som passer å være hjemme alene over tid. Jeg stenger meg bare ute, glemmer å sosialisere meg. Jeg blir i en boble og bare tar vare på alle rundt meg. Det er vanskelig å starte på igjen med slankingen/livsstilsendringen etter 1 år i overspising. Jeg begynner hver dag: er flink helt til ungene er lagt - 5 om dagen, går til og fra jobb, spiser hver tredje time. F... når ungene er lagt kommer posen med potetgull, 200 grams sjokoladeplata, kakerester....så fra at jeg har fått mine sunne kcal på ca 2000, spiser jeg snop med samme kcalmengde på kvelden.
Jeg spør meg selv hver kveld: hvorfor? Jeg bare har et så enormt sug...jeg blir dårlig og sur om jeg ikke får noe å "slappe" på, når jeg nyter 2 timer stillhet foran pc eller TV.

Jeg vet hva som må til, men jeg klarer det ikke!!! Trenger i grunn selv hjelp, men hvor? Kanskje jeg melder meg på et nytt Grete Roedekurs igjen sånn at jeg neste år er den samme gamle Supersilje :)

Hadde vært artig å vært med på forskning om oss overvektige, vært artig og visst om det er noe som "feiler" oss i topplokket :-) Lurer noen ganger på om det er som rusmisbruk, skulle jeg vært lagt inn på "avsukring"? Vet ikke, håper dere finner ut av det og hjelper oss store en dag.

PS. Det var veldig godt å skrive ned historien min. Sikkert unyttig for dere, men for meg var det godt å bare syte litt!!

Veien tilbake

Jeg har gått mange runder med meg selv for å finne ut hvorfor jeg er jeg...og årsaker til at jeg er som jeg er. Jeg har skyldt på mange ting og kom til slutt på noe jeg ikke har tenkt på før. Jeg skal la skyld og fortid være fortid, så skal jeg se på det positive, ikke bry meg om det som har vært, og bare tenke på hva jeg kan gjøre for å komme tilbake igjen til Supersiljeform :)

Jeg har aldri vært inne på at dette med mat/overspising/overvekt kan ha noe med "psykisk problemer" å gjøre, jeg har selvfølgelig lest meg ihjel og har ikke tenkt tanken før om at jeg har et avhengighetsproblem som kan løses med å rote litt i hodet mitt. Jeg har tenkt å kontakte pykolog, trenger noen som har erfaring med avhengighet, ikke rus osv..., men mat.

Ellers har jeg tenkt på hva som gjør at jeg begynner å overspise igjen, jeg vet bare ikke. Men jeg sluttet å røyke for noen år siden, ferierøykte etter noen år, så var jeg på plass igjen med mine røykevaner. Måtte igjen slutte, men nå kan jeg bare ikke røre det....da vet jeg at jeg er på "røykekjøret" igjen. Jeg tror ikke jeg er personen som kan bare litt, jeg tror jeg må avstå fra ting som er dårlige vaner. Men det tester jeg ut nå. Jeg begynte 2. januar med å kutte ut snop/kake, jeg skal prøve å kose meg bare med mat. Skal se hvordan det fungerer. Jeg spiser Grete Roede, men treningen er ikke påbegynt enda..husker sist, ta en ting av gangen!"

Jeg har veiedager på fredager, og siste måneden har Supersilje gått ned 2,9 kg igjen. KLAPP KLAPP!