Andres historier

I Lettere å leve vil vi presentere historien til flere personer i tillegg til at vi får delta i hele endringsprosessen til Trine. Noen av historiene er anonymiserte og endret litt på slik at de ikke skal bli gjenkjent.

Nedenfor presenterer vi alle personene og deres historier, og du får bli bedre kjent med historiene deres i kapittelet Endringen. Noen av dem har falt tilbake til gamle vaner etter å ha gjort store endringer. I kapittelet Veien videre kan du lese om tilbakefallet og hvordan de er godt i gang med å hente seg inn igjen. 

Ørjan

Ørjan Aanvik er 26 år og kommer fra Mosjøen. Vi får høre hans historie fra da han som 22-åring og 186 kg tung begynte veien mot et lettere liv gjennom livsstilsendringer og gastric bypassoperasjon

Han forteller om livet som overvektig ungdom og ung voksen, og om endringsprosessen han har vært gjennom.

Vi får også være med på hans tilbakefall 3-4 år etter operasjonen, og han forteller om hvordan han har reist seg etter "fallet".

Silje

Silje Kristin Grytøyr er 33 år og mamma til to gutter. Da hun hadde født to premature barn og fant ut at det var hennes overvekt som var årsaken til at de ble født så altfor tidlig, bestemte hun seg for å endre livet sitt. Hun ville ta vare på seg selv og det hun hadde fått.

Hun forteller om sin foreløpig 3 år lange ferd mot et lettere liv, der hun ved hjelp av åtte Grete Roedekurs for ekstra store, gradvis økning i aktivitetsnivået og beinhard jobbing med seg selv, har gått ned nesten 50 kg.

Hun setter seg stadig nye mål, både små og store. Og selv om hun fremdeles ikke liker trening, så gjennomfører hun det. Silje sammenligher det med å pusse tennene og skifte truse; det må bare gjøres! Vi får følge henne både på opp- og nedturer.    

Irene

Irene Thorvaldsen er 48 år og bor i Mosjøen. Hun er gift og har fire barn.

Irene har en bindevevssykdom som gjør det vanskelig å trene, men har mange baller i luften til enhver tid. Med fire barn og travelt gründerliv uten omsorg eller tanke for seg selv, har vekten økt gradvis, og totalsituasjonen gjorde at hun til slutt så seg nødt til å velge kirurgisk behandling for å unngå å havne i rullestol.

Hun gjennomgikk en gastric bypassoperasjon i 2010, og deler sine erfaringer med oss. Hun er spesielt opptatt av den psykiske belastningen det kan være å gjøre en så stor omveltning i livet. Hun er aktivt med i en selvhjelpsgruppe sammen med andre som har gjennomgått samme type operasjon. De de har også etablert en facebookgruppe. Noen av erfaringene hun deler med oss gjennom Lettere å leve, er basert på møtet med de andre i disse gruppene.

Elka

Elka er fra Brasil men bor nå i USA. Hun er trebarnsmor og var overvektig, deprimert og ulykkelig for noen år siden.

Hun deler gjerne sin historie med oss og forteller om hvordan en time med "Zumba fitness" snudde hele livet hennes opp ned. Med hjelp av lystbetont trening og etter hvert et sunnere kosthold, har hun fått et mye lettere liv. Hun har opplevd overveldende forandringer både kroppslig og mentalt.

Hun sier hun føler seg lykkelig og frisk nå, og vil gjerne få sagt til flest mulig at ”hvis jeg kan klare det, kan alle klare det!” .

"Maria"

”Maria” er 29 år. Hun har samboer og to barn som nå er 6 og 2 år. Hun har vært det vi kaller sykelig overvektig så lenge hun kan huske. På sitt tyngste veide hun nesten 150 kg. Etter årevis med jojo-slanking, mobbing, dårlig selvbilde, mas fra foreldre, angst, depresjon og trøstespising kom hun til det stadiet at nok var nok. Og at operasjon var siste og eneste utvei. Hun forteller hvordan det har vært å gjennomgå gastric bypass operasjon. Vi får blant annet høre om hvordan hun 120 kg tung likevel var underernært, og hvordan det har vært å gå gjennom plastiske operasjoner i etterkant.  

"Hege"

"Hege" er 42 år og bor i et lite øysamfunn på Helgeland. Hun gikk ned ca. 60 kg i vekt for flere år siden, og har klart å holde vekten nede med litt "slingringsmonn" i forbindelse med ferier og høytider. I et intervju med henne kan du lese mer om hvordan hun med tålmodighet og en god porsjon viljestyrke klarte å etablere gode kostholdsvaner og faste treningsrutiner på egen hånd. Hun forteller om kalkulerte utskeielser og gode treningsvaner som avgjørende for å komme opp "motbakkene" i endringsprosessen. "Man må ville det sterkt nok, ellers tar unnskyldningene over", er hennes viktigste budskap.  

"Eva"

"Eva" er 46 år og kommer fra ei bygd på Helgeland. Hun har gjennomgått to ulike fedmeoperasjoner og sliter likevel fremdeles med å holde vekten nede. Hun forteller sin historie med opp- og nedturer og beskriver deler av livet sitt som en skrekkfilm. Hun har slitt med overspising, eller trøstespising som hun selv kaller det. Eva har funnet veien ut av det ved hjelp av oppfølging hos psykolog. Hun forteller om kronisk energimangel etter gastric bypassoperasjon, og hvordan hun må porsjonere ut energien i løpet av dagen for å ha overskudd til egenaktivitet for å holde vekten nede, og gjøremål sammen med familien. Hun sier blant annet at "skal man la seg operere, så må gamle dårlige vaner være fjernet først, ellers er man ute og kjører".