Slankepiller?

For noen kan medikamenter være et hjelpemiddel for vektreduksjon sammen med endring av levevaner, men det finnes dessverre ingen mirakelpille

Medikamentell behandling

Bruk av medisin kan være et hjelpemiddel for å komme i gang eller fremskynde vekttap, og kan bidra til å beholde vekttap over tid. Det er dessverre ikke snakk om store vektforandinger, og medikamentell behandling er ingen garanti for at vekten ikke går opp igjen. Effekten vedvarer så lenge behandlingen og livsstilsendringene fortsetter.

Det finnes kun ett medikament som er godkjent for behandling av vektreduksjon i Norge, virkestoffet orlistat selges reseptfritt som medikamentet Alli og på resept som medikamentet Xenical (høyere innhold av orlistat). Flere andre medisiner har vært lansert og vært i bruk en stund, men bivirkningene har vært så betydelige at disse har mistet sin godkjenning.  

Undersøkelser der man har testet orlistat i form av Xenical på personer med overvekt, har vist en gjennomsnittlig vektreduksjon på 6-7 kg etter 1-2 år, sammenlignet med 1-4 kg hos de som fikk placebo ("juksemedisin"). Vekten øker vanligvis gradvis etter at man har sluttet med medikamentet. Vekten kan også gå opp igjen mens du bruker medikamentet, dersom du ikke vedlikeholder gode kostholds- og aktivitetsvaner. Studier viser likevel at bruk av orlistat gir mindre vektøkning enn placebo. 

Hvordan virker orlistat?

Orlistat hindrer enzymet pankreas lipase i å gjøre sin jobb i fordøyelsen av fett. Resultatet blir at fettfordøyelsen blir redusert, slik at omtrent 30 % av fettet fra maten ikke blir absorbert, men skilles ut med avføringen. Siden fett er kaloririkt, betyr dette at en del av kaloriene fra maten havner i toalettet. Hvis du spiser mye fett, vil denne virkningen gi en svært ubehagelig for for diare - fettdiare. For å unngå dette må du passe på mengden fett i hvert måltid, og på den måten blir orlistat et hjelpemiddel til å være ekstra bevisst på hva og hvor mye du spiser. Hvis du vanligvis spiser svært mager kost, vil ikke bruk av orlistat ha noen stor betydning for ditt vektprosjekt.  

Hvordan bruke orlistat?

Orlistat skal tas i forbindelse med måltid, utenom mat har medikamentet ingen effekt. Xenical brukes 3 ganger daglig (1 tablett) 30 minutter før eller inntil 30 minutter etter et måltid, for eksempel til frokost, lunsj og middag, eller lunsj, middag og kvelds. Det er viktig at du begrenser inntaket av fete matvarer som margarin, smør, olje og majonesprodukter, fete kjøtt- og meieriprodukter, sjokolade og andre fete snacks, samtidig som du spiser mer grønnsaker, frukt, helkornprodukter, magert kjøtt og fisk. Du trenger ikke å kutte ut alt fett i kosten, men de fleste må redusere mengden. Matinntaket bør fordeles på tre hovedmåltider.

Hvis du etter 12 ukers behandling ikke har hatt en vektnedgang på minst 5 % av opprinnelig vekt, skal du ikke fortsette å bruke orlistat.

Bivirkninger 

Hvis du spiser for mye fett, kan du som nevnt få en plagsom diaré, i tillegg til magesmerter og mye luft i magen. Fettløselige vitaminer kan bli dårligere absorbert, og dersom du bruker orlistat i lengre tid bør du ta multivitamintabletter som inneholder vitamin A, D og E. Vitamintilskudd må tas utenom orlistat. Det kan også være lurt å få sjekket nivået av disse vitaminene via blodprøver med jevne mellomrom, dersom du bruker orlistat i flere måneder.

Hvis du vil lese hva Legemiddelhåndboka skriver om orlistat, så kan du gjøre det her.