Matdagbok

Matdagbok kan være et nyttig verktøy for å bli mer bevisst på hva man faktisk putter i munnen i løpet av dagen og uka. Hvis du følges opp av f.eks. helsepersonell, kan det være interessant å bruke en slik registrering for å diskutere hva, hvordan, hvor ofte, hvor mye og ikke minst - hvorfor du spiser i ulike situasjoner. For noen kan en slik loggføring være med på å gjøre at man får øynene opp for vaner man ikke var klar over. Noen har også et mer fornuftig kosthold når de skriver ned alt de spiser og drikker.

Hvordan skrive matdagbok?

Det kan være flere måter å skrive matdagbok på. Noter gjerne ned tidspunkt, hva, hvor mye og hvorfor du spiser og drikker. I første omgang kan du gjøre dette i en uke. Skriv kommentar til hvor og hvordan måltidene inntas, og evt. følelser i forbindelse med inntaket. 

Vurder i etterkant hva du tenker om det du har skrevet ned:

- Oppdager du noe du ikke har tenkt på før?
- Hva er du fornøyd med? Hva har vært vanskelig?
- Hva kan du tenke deg å jobbe videre med?

  • Skriv ned klokkeslett, hva du spiser og drikker, sted og noen stikkord om situasjonen
  • Tell opp antall måltider per dag. Spiser du få måltider? Store måltider? 
  • Småspising mellom måltidene eller utover kvelden?
  • Hvor ofte spiser du snacks, kjeks, is, snop? Oftere enn du trodde? Tell over antall ganger per uke. 
  • Tell gjerne opp hvor mange ganger du spiser frukt, bær og grønnsaker per dag
  • Fører denne registreringen til at du ser at du spiser når du kjeder deg, er stresset, sint, trist eller urolig?

Hva kan jeg bruke matdagboka til?

Er du under oppfølging hos helsepersonell, eller har en støtteperson du kan diskutere dette med, ta med registreringen og bruk observasjonene som et utgangspunkt for å finne løsninger på de største utfordringene akkurat DU har.

Noen nettsider tilbyr oppfølging dersom man registrerer alt man spiser og drikker, hvis kaloriinntak og næringstilførsel er det viktigste for deg å få hjelp med. 

Dersom du gjennom denne loggføringen oppdager at du spiser som reaksjon på stress eller demper følelser med mat, kan det være nyttig å tenke etter om det er andre ting du kan gjøre i slike situasjoner enn å spise. Kanskje er dette et så stort problem at du trenger hjelp til å finne løsninger? Les mer om dette under Mat og følelser og Har jeg en spiseforstyrrelse?.

Så lenge du synes det å føre matdagbok er verdifullt for deg, kan du fortsette med det i en lengre periode til du føler at du har bedre kontroll over hva, hvordan og hvorfor du spiser. Det kan også være nyttig å bruke matdagbok i situasjoner der det er fare for vektoppgang som ferier, jul, sykemeldinger, eller perioder med fysisk eller psykisk stress.