Ærlighet varer lengst

For at du skal kunne få den hjelpen du trenger fra helsevesenet, og for at du selv skal være i stand til å gjøre endringer i livet, så krever det full ærlighet overfor de som skal hjelpe deg - og ikke minst - du må være ærlig overfor deg selv! Hvis du spiser som en hest til middag, er avhengig av sjokolade for at dagen skal bli bra, eller står opp om natten og tømmer skap og skuffer, så kan du ikke forvente å få gode råd av rett person hvis du forteller fastlegen at du bare spiser grovbrød og mager skinke.

Tenk gjennom

Det kan være nyttig å tenke gjennom noen spørsmål for deg selv for å bli mest mulig bevisst på slike hindringer i endringsprosessen.

  • Hvor mange dager i uken spiser jeg sånn som jeg vet jeg burde spise?
  • Vet jeg egentlig hva som er et fornuftig kosthold?
  • Hvor mange dager i uken tenker jeg "bare litt, bare i dag" og spiser litt eller mye mer enn jeg trenger?
  • Hvilke unnskyldninger har jeg for ikke å være i aktivitet?
  • Kan jeg ha en spiseforstyrrelse?
  • Hvilke tanker og følelser kommer før eller etter jeg har spist noe jeg ikke burde eller spist mer enn jeg trenger?

Forskning viser at det er vanligere blant personer med overvekt å underrapportere matinntak og overrapporterere aktivitet enn blant personer med normalvekt. Det motsatte gjelder personer med undervekt, som oftere overrapporterer hvor mye de spiser. Dette er ikke nødvendigvis bevisst, men kan være til hinder for å komme videre i endringsprossen.

Fortell det til noen

Det er viktig for hjelpeapparatet å vite og forstå hva som hindrer deg i å være i aktivitet, hvordan matvanene dine er - egentlig - og hva som rører seg innvendig av tanker og følelser i forhold til mat, kropp og selvfølelse. Det kan være mange faktorer som er viktige å ta hensyn til. Det er ikke uvanlig at tragiske opplevelser som seksuelle overgrep, omsorgssvikt eller mobbing i barndommen er med på å gi økt trang til å spise og dermed utvikling av et vektproblem. Bærer du på slike opplevelser nytter det ikke med bare kostråd og trening på resept. Skal du få hjelp til å løse slike store saker, må du fortelle om det til noen.

Det var et vendepunkt for Jørgen da han for første gang innrømmet for seg selv at han hadde et problem. Han forteller om en 21 år gammel gutt som satt hos fastlegen og fortalte at han ikke klarte å ta vare på seg selv".

Jørgen Foss, leder i Landsforeningen for overvektige, i et intervju med Dagbladet 29/1 2013.

Føre dagbok

Et hjelpemiddel som kan være nyttig med tanke på å øke bevisstheten rundt hva, hvor mye og hvordan du spiser og drikker, eller dine mosjonsvaner, er å føre dagbok i perioder. Les mer om dette under kapittelet Matdagbok.