Konservativ behandling

Konservativ behandling av urinlekkasje gjennomføres av sykepleier, uroterapeut eller fysioterapeut. Behandlingen har et 6 måneders perspektiv. Etter dette blir det gjennomført en evaluering av om det har blitt bedre eller ikke, og alt etter status vurderes videre tiltak.

Bekkenbunnstrening,elektrostimulering/biofeedback

Noe av det første som gjøres i dette behandlinsgforløpet er å starte med trening av bekkenbunnsmuskulaturen, hvis ikke pasienten allerede har gjennomført veiledet trening. Det kan også være aktuelt med gruppetrening. Forskning viser at man kan få svært god effekt av bekkentrening, men det forutsetter at det gjøres riktig, og ofte. Du bør få instruksjon av skolert fysioterapeut eller sykepleier for å være sikker på at du får tak i de riktige musklene.

Prøv selv:

Lukk igjen endetarms- og skjedeåpning. Kjenn at området mellom skjede og endetarm trekker seg litt inn i kroppen.
Du kan også legge et par fingre på det samme stedet, perineum, og kjenne at det løftes litt vekk fra fingrene dine når du bruker bekkenbunnen riktig. Setemusklene skal være avslappet.
Begynn med å holde i 3 sekunder, slipp like lenge, og gjenta 15 ganger morgen og kveld.
Det er like viktig å hvile helt mellom hvert knip som det er å knipe, ellers vil man ikke få riktig tak.
Øk sekundene med knip litt etter litt, for eksempel 1-2 sekunder hver uke, til du er oppe i 10-12 sekunder.
Knipene skal være fullstendig kontrollerte, og hvis taket ”slipper”, er det bedre å gå ned igjen til 3-4 sekunder og heller ha ett sterkt, godt knip.

Her kan du se en video om hvordan man trener bekkenbunnen:

 

Hvis det er vanskelig å trene disse musklene, kan det bli aktuelt å bruke et biofeedback-apparat, et apparat man skal trene med daglig. Det innebærer å sette en liten sonde inn vaginalt som avgir svak strøm, og som gjør at muskelen trekker seg sammen. Etter hvert trener man sammen med apparatet, og målet er å kunne trene bekkenbunnsmuskulaturen helt uten apparatet.

Livsstilsendring

Det vil også være en gjennomgang av livsstilsfaktorer som kan påvirke vannlatingen. Dette innebærer å se nærmere på mat man spiser som kan påvirke blærefunksjonen, og hva og hvor mye man drikker. Toalettrutiner gjennomgås for å se på når og hvordan man går på toalettet. Dette kan høres basalt ut, men overraskende mange gjør små feil som i stor grad kan påvirke vannlatingen.

Hjelpemidler

Hvis det er behov for hjelpemidler som f.eks. bind/bleier, vil du kunne få blåresept på disse, og veiledning i bruk.

For kvinner finnes det andre hjelpemidler som inkontinensbuer og tamponger som gir støtte mot urinrøret nå de plasseres riktig i skjeden. For menn finnes det to ulike klemmer som kan forsøkes. Klemmene plasseres rundt penis slik at urinrøret klemmes sammen nok til at urinen ikke får slippe igjennom. Disse ulike hjelpemidlene vil du også kunne få på blåresept.