Skiferie

Du har tilgang til alt innholdet i dette kurset uten å være innlogget, men hvis du ønsker et kursbevis trenger du en brukerkonto. Velg et av alternativene under for å logge inn eller opprette en gratis brukerkonto. Du vil automatisk bli registrert som deltager i kurset hvis du ikke allerede er registrert.

 

Mange utviklingshemmede er glad i vinteraktiviteter. Det kreves ofte en annen planlegging og oppfølging enn vanlig sommerferie. Mange har kanskje bare en skiferie i året, og noen har sjelden ski på beina uten om dette. Det er derfor viktig at man før en skal på fjelltur tar frem aktuelt utstyr i god tid. Det viktigste er at skistøvlene passer og har plass til tykke sokker. Skibindingene må være riktig tilpasset. Det hender at skidressen eller nikkersen er blitt for trang siden året før og trenger fornying. Det er viktig med godt ullundertøy og ekstra skift. Mange ser ikke på gradstokken før de går ut, så det er viktig at de får gode råd når de skal oppholde seg ute i lengre perioder.




Mange hoteller tilbyr inneaktiviteter som for eksempel svømmebasseng. Ved å være flere sammen på tur kan man kose seg med musikk og fellessang. På hjemmesidene til Mathislekene kan dere få gode ideer til alternative ferietilbud. Foreningen Mathis er en interesseforening som har som sin fremste oppgave å arrangere årlige vinterleker for utviklingshemmede. På Mathislekene er det store valgmuligheter med kanefart, ski- instruksjon, truger, prøving av skigå-stativer og andre hjelpemidler. Det arrangeres skikonkurranser, hvor det viktigste ikke er å vinne, men å delta. Dersom en ikke har anledning til å delta på en slik vinterleir, kan en kanskje planlegge en weekend på fjellet. Flere steder tilbys det kjøring med hundespann, snøscooter og beltevogn.

Når Helge skal på skitur er det nødvendig med gode vindvotter til å trekke over selbuvottene, en god hette på anorakken og vindbukser utenpå olabuksene. Det bør også sjekkes om han har ullundertøy på seg. Her er det igjen viktig å vurdere balansen mellom selvbestemmelse og brukermedvirkning.

 

  Hva er viktig å kvalitetssikre når en er til fjells?
  • At tjenestemottaker og ansatte går på turer sammen

    Det kan nok være hyggelig, men på slike fjellferier kan det være mange nye å bli kjent med også.

  • At tjenestemottaker har klær som passer til værforholdene

    Ja, dette er viktig.    Været til fjells kan være ustabilt.

  • At tjenestemottaker får trent i svømmebassenget hver dag

    Svømmetrening er bra, men blir det lange skiturer eller andre aktiviteter er det kanskje ikke så viktig? Men det vil selvfølgelig variere fra person til person.