Kostens betydning ved diabetes

Hva er rett kosthold?


Uavhengig av hvilken type diabetes man har, har kostholdet innvirkning på blodsukkernivået, kolesterolverdiene og blodtrykket. Personer med diabetes må derfor, som en del av egenbehandlingen, spise ekstra sunt.

Velg:

  • fiber i form av grove kornprodukter, grønnsaker og litt frukt
  • mindre fett fra kjøtt og meieriprodukter og mer fett fra fisk og plantekilder
  • langsomme karbohydrater fremfor raske karbohydrater, og unngå rent sukker og hvitt hvetemel

For å få en god blodsukkerregulering, er det en fordel at maten fordeles på flere måltider utover dagen, slik at det ikke blir få og dermed store måltider.
En regelmessighet i hverdagskosten gjør det lettere å finne en god balanse mellom blodsukker og medikamenter.
 

Mange mennesker med diabetes må ta ekstra hensyn i kosten fordi de er overvektige, har høyt blodtrykk eller for mye fettstoffer i blodet. Har man ikke disse problemene, er det stort sett matens effekt på blodsukkeret man trenger å tenke på.

Skal man gå ned i vekt, kan lavkarbo- eller høyfiberkost likevel være et alternativ til tradisjonell lavfettkost, fordi slike dietter kan gjøre det enklere å regulere blodsukkeret. Insulinbehovet blir også mindre, noe som igjen kan gjøre det enklere å få til en vektreduksjon. Før igangsetting av ulike dietter bør en snakke med sin lege om det.

Det finnes to typer diabetes. Ved type 1-diabetes mangler insulin i kroppen og man må alltid ta insulin i sprøyter. Type 2-diabetikere har insulinproduksjon i kroppen, men insulinet virker dårlig i forhold til behovet. Mange med type 2-diabetes regulerer blodsukkeret godt nok med mosjon og riktig kost. Andre trenger i tillegg blodsukkersenkende tabletter eller insulin.

Det er store forskjeller mellom type 1- og type 2-diabetes og mellom ulike behandlingsmåter, men et bra kosthold vil alltid gi et godt grunnlag for god blodsukkerregulering. Individuelle forskjeller kan være store, slik at det som er riktig for en person ikke nødvendigvis passer for en annen.


Litteratur/lenker:

Skafjeld, A. og Graue, M. (2011) Diabetes-forebygging-oppfølging og behandling

Helsedirektoratet og Diabetesforbundet: DIABETES - Brukerversjon av nasjonal faglig retningslinje

Helsedirektoratet: Nasjonal faglig retningslinje for diabetes

Helsenorge.no:  Diabetes og kosthold